Wat je wil weten

Wat staat naast de kittennaam…

Beschikbaar : Dit kitten is nog beschikbaar, neem gerust contact met ons op als je interesse hebt.

Optie : Er is interesse voor dit kitten, doch is het kitten nog niet bezocht, dus nog niet definitief .  Mogelijk komt dit kitten opnieuw beschikbaar.

Gereserveerd : Dit kitten is gereserveerd en heeft een warme thuis gevonden.

On hold : Even afwachten hoe dit kitten zich verder ontwikkelt om eventueel bij ons te houden.  Je kan steeds een aanvraag doen voor dit kitten mochten we het toch niet bij ons in de cattery opnemen.

Indien je interesse hebt in een kitten, mail ons dan even met informatie over jezelf,  je leefsituatie en wat de wensen zijn.

Kittens kunnen bezocht worden vanaf zes weken. Ze hebben dan wel al enige immuniteit opgebouwd door de moederpoes, toch blijven ze zeer vatbaar voor ziektes. Daarom vragen wij om niet meer dan 1 cattery per dag te bezoeken. Je kan ongemerkt ziekteverwekkers overdragen en dat willen we beslist vermijden !   Ook als je verkouden bent, stel je het bezoekje best even uit …

Ben je tevreden over het bezoek en heb je een kitten gevonden naar jouw verlangen, dan kan je het kitten reserveren. Ondertussen kan je je voorbereiden op de komst van de nieuwe huisgenoot en vind je wekelijks nieuwe foto’s op onze website.

Een kitten voor liefhebbers kost bij ons 750 euro , inclusief geregistreerde chip :

De keuze van onze ouderdieren gebeurt met de grootste zorg.  Dit betekent een intensieve zoektocht naar gezonde dieren met een leuk karakter en heel graag uit nieuwe lijnen, vandaar dat we over de landsgrenzen en continenten heen moeten gaan zoeken.

Onze dieren zijn getest op bepaalde besmettelijke , zoals FIV en FeLV en erfelijke ziekten, zoals GM2, HK en Burmese Head defect.   Onze dieren zijn getest op Giardia en Trichomonas Foetus..

Tandenwissel, een aandachtspunt bij de Burmees

Kijk geregeld eens in de mond van je kitten, tss 4 en 6/7 maand, het is nuttig om eventuele tandpijn op te merken en aan te pakken.  In de regel verloopt dit probleemloos. Het kan voorvallen dat er moet ingegrepen worden, als een tandje niet tijdig loskomt en de nieuwe er al is… Dit geeft een slechte adem en met een bezoek aan de dierenarts is dit snel verholpen.

In een zeldzaam geval, als een kitten erge tandpijn heeft, dat zie je echt wel als je het mondje open doet…  Kan het zijn dat deze prikkel, bij de Burmees, Siamees, Tonkinees en Burmilla, overdreven pijn geeft door een disfunctie in de hersenpijnprikkel.  Dit noemt men het Feline orofacial syndroom.  Dit syndroom moet behandeld met pijnstilling en ontstekingsremmers.  Het gaat hier om een zeldzaam voorkomend syndroom.

De kittens groeien op, samen met ons gezin.  Wij besparen absoluut niet op tijd, ruimte, aandacht en toewijding in de zorg voor onze kittens.  Wij besparen eveneens niet op verwarming, hygiëne (extra poetsen en wassen, …), kwaliteits voeding, water, kittenmelk, warmtematje, goede kattenbakvulling, medische zorg en eventuele extra tests.

De kittens krijgen meerdere keren een ontwormingskuur.  In het gezondheidsboekje staat vermeld wanneer ze verder, in de nieuwe thuis, ontwormd dienen te worden.  Als de kittens 9 weken oud zijn krijgen ze hun eerste vaccinatie tegen Niesziekte en Kattenziekte. Als ze 12 weken zijn wordt dit herhaald.  Een jaar later moet dit opnieuw en zo elk jaar, dit staat ook in het gezondheidsboekje vermeld.

Finn Moselle x Monte 8 Dec 2013 024

Kittens mogen naar hun nieuwe thuis op de leeftijd van 13 weken, dit is precies 1 week na de tweede vaccinatie. Ze zijn dan meerdere malen ontwormd, gechipt en geregistreerd, 2x gevaccineerd op 9 en op 12 weken (basisvaccinatie is volledig in orde, herhalingsinenting volgt 1 jaar later en dan zo verder elk jaar) en bovendien meerdere malen nagekeken door onze dierenarts. Ze krijgen een gezondheidsverklaring en een gezondheidsboekje mee waarin u alle gegevens vindt rond vaccinatie, medische verzorging en onderzoek. Ondanks alle inspanningen en tests kunnen wij er niet ten allen tijde voor zorgen dat een kitten nooit een keertje ziek wordt. Het is een levend wezen, dat net als iedereen wel eens ziek kan worden.
De kittens hebben een uitstekende stamboom. Een stamboom krijg je niet zomaar. Je moet lid zijn van een erkende kattenvereniging en de gestelde richtlijnen strikt naleven. Op de stamboom kan je lezen wie de ouders en voorouders van je kitten zijn.
De genenpool van de Burmees is heel klein. Het vergt heel wat studie- en opzoekwerk om gepaste lijnen te vinden.

foto 4

De kittens krijgen van ons hun stamboomnaam.    Het spreekt voor zich dat je een andere naam kan kiezen voor jouw kitten.  Deze naam wordt dan ook opgenomen in de stamboom.

Finn Moselle x Monte 23 Nov 2013 015

Onze kittens gaan naar een liefdevolle blijvende thuis.
We vinden het belangrijk dat er voldoende tijd en aandacht aan het kitten wordt besteed, ook als hij volwassen is. Een Burmees en is niet graag alleen en heeft liefst ook een soortgenootje nodig, een kattenmaatje. We geven daarom de voorkeur aan mensen die al een kat hebben of er binnenkort nog eentje bijnemen, of twee kittens nemen.
Omdat wij niet overtuigd zijn van de voordelen van het te jong (op de leeftijd van 3 maanden !) laten steriliseren/castreren van kittens, wordt afgesproken dit op een leeftijd van 6 maanden te laten doen door de dierenarts van de nieuwe thuis. Dit wordt in de overeenkomst vastgelegd.

Finn Moselle x Monte 8 Dec 2013 009

foto 5

Onze kittens groeien op met kwalitatief hoogwaardige voeding, zoals droogvoer en   natvoer van Feringa, Josera, Real Nature, Almo Nature, schesir puur kip en puur tonijn. Zij krijgen elke dag verse gekookte kip, met daarbij de juiste verhouding “Felini Complete” .  Hoe hoger het vleesgehalte, hoe beter.  Hoogwaardige voeding is van groot belang voor de gezondheid en de conditie van het kitten en de volwassen kat.  Onze kittens zijn meer dan 1 soort voeding gewoon, zowel bij droog als bij nat voer.  Wij vinden dat variatie, doch regelmaat de kittens en volwassen katten ten goede komt.
De eerste dagen in de nieuwe thuis is er al zoveel nieuw, dat je beter niet meteen ook volledig andere voeding geeft. Daarom krijgt elk kitten de gekende  voeding mee van thuis. Je kan dezelfde merken voeding aanhouden ofwel geleidelijk aan de door u gekozen voeding door de gekende voeding mengen, beginnen met een lepeltje en dan elke dag, als het goed gaat, een beetje meer. Hoe geleidelijker, hoe beter.

Aanbrengen van nieuwe droogvoeding kan je heel spannend maken door dit in een voederspeelbal te geven …

Finn Moselle x Monte 8 Dec 2013 022

DE SOCIALISATIE VAN KITTENS

Wat is socialisatie ?

Het laten ervaren van en wennen aan prikkels in de socialisatieperiode. Prikkels zijn het zien, horen en voelen van dieren en mensen, voorwerpen en situaties.

Waarom is het zo belangrijk ?

Een goede socialisatie is belangrijk voor een kitten om het te laten opgroeien tot een gezonde en mentaal stabiele volwassen kat. Het is een uitstekende bagage waar ze heel hun verdere leven baat bij zullen vinden. Uiteraard speelt ook aanleg een grote rol, maar hoe dan ook, een goede socialisatie zal de toekomstige mentale gezondheid altijd verbeteren.

SOCIALISATIE-PERIODES

De eerste periode verloopt van de 3de tot de 7de levensweek.

In deze periode leren kittens welke andere “wezens” er nog allemaal bestaan en maken ze de eerste contacten met hun omgeving en wat daarin gebeurt.
Van zodra de kittens 3 weken oud zijn, zijn ze klaar om contact te maken met mensen en andere dieren.
Vanaf de 4de en soms al de 3de week, begint ook de sociale interactie tussen de kittens onderling. Ze staan op dat moment het meest open voor sociale bindingen en leren zeer snel. Mensen en dieren die ze in die periode POSITIEF ontmoeten, zullen ze in hun volwassen leven nog steeds als “normaal” ervaren. “Positief” is hier belangrijk.

Het is van belang dat ze in deze periode andere katten ontmoeten. Ze leren nu dat ze zelf “kat” zijn. Ook belangrijk is nu dat ze dagelijks contact hebben met mensen. Contact betekent opgenomen worden, geaaid en tegen gesproken.

De tweede periode loopt vanaf de 8ste tot de 16de week, ev wat langer.

In deze fase is het van belang de kittens kennis te laten maken met allerlei huishoudelijke geluiden, het leven van alle dag. Het knippen van de nagels, het onderzoeken van mondje, oren, vacht, pootjes,… Het reizen in een vervoerbox en meegaan naar de dierenarts, het borstelen en verzorgen, het eens naar buiten gaan aan een tuigje, …

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


Op deze leeftijd is er een grote behoefte aan sociaal spel. Kittens moeten kunnen spelen met broertjes en zusjes en met andere katten. Ook spelen met hun mens vinden ze heel erg fijn, alle katten trouwens, groot en klein 😉 Laat een kitten nooit met je handen en voeten spelen. Het kitten neemt dan aan dat deze speelgoed zijn en denkt dit ook nog als hij volwassen is. Maar dan doet het pijn. Neem dus altijd een speeltje in de hand, zodat het kitten leert dat het speeltje dient om in te bijten.

Bron: Socialisatie kat door Karin Weuts, gedragstherapeut voor katten. Lees meer in de rubriek “Links” bij socialisatie Kat.

Finn Moselle x Monte 8 Dec 2013 006

DE SOCIALISATIE IN DE NIEUWE THUIS

Wanneer het kitten bij u thuis komt, begint uw deel van de socialisatie, want hierop moet verder gebouwd. Dit begint reeds met de juiste introductie van het kitten bij u thuis. Laat het kitten rustig zijn omgeving verkennen; zorg ervoor dat de ruimte waar het kitten eerst aankomt niet te groot is. Sluit dus bvb een kamer af. Zodra uw kitten deze kamer gewend is, kunt u langzaam de leefomgeving vergroten. Zet in deze kamer een kattenbak. U kunt uw kitten meteen bij aankomst op de kattenbak zetten, ze hebben dan vaak snel door waar ze hun behoefte moeten doen. Het etensbakje en drinkbakje kan in de buurt worden gezet, maar niet te dicht bij de kattenbak.

Als u al andere katten in huis heeft, houdt deze dan in het begin op afstand van het nieuwe kitten. Pas na een paar uur of zelfs een dag kunt u ze bij elkaar laten, het kitten heeft dan de geur van uw huis overgenomen en ruikt zo al een beetje minder bedreigend voor de andere katten. U kunt het overnemen van de huisgeur versnellen door het kitten met een dekentje in te wrijven waar de andere katten graag op liggen.
Laat de andere katten en uw kitten in het begin nog niet alleen zonder dat u erbij bent. Zeer waarschijnlijk zal het eerste contact met grommen en blazen gepaard gaan, dit is  normaal.

Advertenties