Over Tonkinezen

Momenteel hebben wij geen Tonkinezen .

Herkomst

De eerste Tonkinees die we kennen is de stammoeder van de Burmees. Deze werd gepaard met een Siamees, en uit dat nest werd een bruin katertje opnieuw gepaard met zijn moeder. Daaruit kwam een bonte verzameling van Siamees, Burmees en Tonkinese kittens. Alle kittens met een Tonkinees uiterlijk werden uitgesloten van de fok omdat het de Amerikanen enkel om de Burmese kittens te doen was. In de jaren 80 is men echter vooral in Groot-Brittannië doelbewust weer Siamezen met Burmezen gaan kruisen om het attractieve uiterlijk van de Tonkinees terug te krijgen.

foto 1

Karakter

Tonkinezen zijn ideale katten voor mensen die van aanspraak houden. Ze zijn erg gericht op mensen en vinden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Omdat ze zo nieuwsgierig en intelligent zijn, kunt u ze van alles leren. Tonkinezen hebben een positieve instelling en zijn bijna altijd goedgehumeurd. Ze hunnen het goed met kinderen vinden en zowel de omgang met soortgenoten als met honden is goed. Als u niet veel thuis bent kan u zich beter geen Tonkinees aanschaffen, deze katten kunnen namelijk niet lang alleen blijven. Een kattenmaatje erbij is hier een noodzaak.

Jake_007_320165525_std

Verzorging

De kortharige vacht van de Tonkinees is met een minimum aan inspanning in goede conditie te houden. Het is voldoende om de vacht eenmaal per week te borstelen met een zachte borstel en na te wrijven met een zeem om de glans te benadrukken.

Tonkinees blue point

Blue Point Tonkinees

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

Tonkinezen liggen qua type tussen de slanke Siamees en de vollere Burmees in. De kat moet goed gespierd zijn en is opvallend zwaar.

Tonkinees natural point

Natural Point

Kop

De kop van de Tonkinees is wigvormig, met een stompe snuit en duidelijke snorhaarkussentjes met een inkeping daarachter.

platinumminktonkinese

Platinum Mink

Vacht

De vacht is kort en aanliggend, en voelt zacht en zijdeachtig aan.

christmas_babies_007_320165650_std

Kleurschakering

De vachtkleur van de Tonkinees houdt het midden tussen Siamese en Burmese kleuring. Dit betekent dat de kat duidelijke points bezit maar met een veel donkerdere kleur op het lichaam dan de Siamees. De Tonkinees word gefokt in alle mogelijke kleuren en patronen die ook bij de Siamees voorkomen. De oogkleur wordt beschreven als aquamarijn.

TonkineseLilacmink

tonkinese jane-burton-domestic-cat-blue-and-lilac-tonkinese-kittens-sitting

Natural Mink Blue Mink en Platinum Mink

Bron: www.raskatten.org (tekst) – cattery Rafoej (foto’s) –  Tonkinese photographs (foto’s)

Meer info: Werkgroep Tonkanezen Nederland en België (WTNB)

Banner_Werkgroep_TonkanezenNL-B

Advertenties